Hoe de Bitcoinprijs wordt bepaald

Team Luno
Back to blog


3 minute read

money-gold-coins-value Zeker wanneer de prijs van Bitcoin stijgt wordt vaker gevraagd waarom Bitcoin überhaupt waarde heeft.

Het antwoord is simpel

Bitcoin heeft waarde volgens de economische basiswetten: schaarste, nut, vraag en aanbod. Als iets zeldzaam en bepaald nut heeft, heeft het simpelweg waarde. Zo is goud bijvoorbeeld aardig geprijsd omdat het moeilijk te vinden is maar ook praktische toepassingen kent (denk onder meer aan sieraden en elektrische bedrading.) Vraag en aanbod bepalen daarbij de prijzen.

Wat heeft dit te maken met Bitcoin?

Bitcoin heeft net als goud een beperkte voorraad, het maximale aantal Bitcoin is daarbij 21 miljoen. En net als goud kent het ook praktische toepassingen. Het kan onder meer gebruikt worden als valuta of als investering.

gold

Bitcoin is schaars en heeft nut

Bitcoin heeft nog andere voordelen. Het is namelijk een gemakkelijke manier om snel, efficiënt en veilig wereldwijd te betalen, al begeef je je aan de andere kant van de wereld. Daarnaast is het voor iedereen ter wereld mogelijk om het systeem helpen te verbeteren. Het is daarbij de meest verhandelde cryptomunt.
Toen de eerste telefoon uitkwam, had deze weinig waarde omdat nog niemand er gebruik van maakte. Naarmate meer en meer mensen het gingen gebruiken, groeide het nut exponentieel. Hetzelfde geldt voor Bitcoin: hoe meer mensen het gebruiken en begrijpen, hoe meer nut het zal hebben.

Hoe de prijs van Bitcoin wordt bepaald

De prijs van Bitcoin is wat anders dan de waarde ervan. Vraag en aanbod bepalen de prijs, maar wat de daadwerkelijke waarde is of zal zijn moet nog blijken. De potentie is in ieder geval gigantisch. Beleggers met een bankrekening in door ons ondersteunde landen verhandelen Bitcoin op het Luno-handelsplatform, wat de prijs voor een specifieke markt bepaalt. Beleggers bepalen de prijs dus, niet Luno.

exchange graph

Maar we zouden ook na moeten denken over de toekomstige prijs. Wanneer je van mening bent dat iets in de toekomst meer waarde zal hebben, dan wil je daar nu best extra voor betalen. Aangezien Bitcoin een evoluerende technologie is, zijn er mogelijk nog veel andere gebruiksmogelijkheden.

Waarom is de prijs zo volatiel?

Volatiliteit is niet uniek te noemen voor cryptovaluta. Ook de prijzen van bijvoorbeeld aandelen, valuta's, olie en andere producten kunnen volatiel zijn. De totale Bitcoin-markt is daarbij nog steeds enorm klein in vergelijking met andere industrieën. Er zijn met andere woorden geen aanzienlijke hoeveelheden nodig om de prijs flink te laten dalen of stijgen. Dus ja, de prijs van Bitcoin is volatiel, maar dat gezegd hebbende neemt de volatiliteit van Bitcoin constant af.

Hoe is de prijs van Bitcoin in de loop der tijd veranderd?

We hebben een pagina met de Bitcoin-prijscalculator, waar  de verleden prijs te zien is op het  Luno-platform.

all time price of BTC

Samengevat: wanneer iets zowel nuttig als schaars is, zal het een waarde en een prijs kennen. Bitcoin heeft zowel nut en kent bepaalde schaarste, dus het heeft waarde en prijs, bepaald door vraag en aanbod. Vergeet daarbij niet dat de waarde en de prijs van Bitcoin niet hetzelfde zijn.

Avatar Team Luno
Author

Team Luno

On our way to the moon, we write about all things crypto. And don’t forget we’re humans too. Our blog conveys the views of Luno and the many unique opinions and characters within our team. We’ll never provide you with financial advice, and we urge you to conduct your own research before purchasing or trading any cryptocurrencies. It’s a brave new world out there, and the market can be volatile at times, so never trade with funds you can’t afford to lose. Want to let us know how much you love our blog? Tweet us @lunomoney.

It’s never too late to get started

Buy, store and learn about Bitcoin, Ethereum, XRP and Litecoin now

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo