Hoe houdt Luno je Bitcoin veilig

Team Luno
Back to blog


3 minute read

Luno heeft als prioriteit om Bitcoin van onze klanten veilig te houden. Luno’s technische team heeft dat als focus en met goede redenen; onze reputatie hangt er namelijk van af. Wij willen de beste en veiligste manier bieden waarop klanten Bitcoin en cryptovaluta kunnen kopen en opslaan. Het grote sleutelwoord bij het veilig houden van Bitcoin? Effectief sleutelbeheer.

Cryptografie met een openbare sleutel is gelijk een postbus.

Iedereen met jouw postbusadres kan geld (cryptovaluta) naar je toesturen. Maar de enige manier om dat geld opnieuw uit te kunnen geven, is middels toegang tot de sleutel van die postbus. In Bitcoin-termen staat de sleutel bekend als een privé-sleutel, een private-key. Elke sleutel heeft een bijbehorend wallet-adres. Zonder de private-key is niemand in staat toegang te verkrijgen tot jouw Bitcoin in jouw specifieke wallet. Het is dus van grootste belang om privé-sleutels te beschermen tegen verlies of diefstal.

Het is mogelijk dat je je privé-sleutels op je computer bewaart. Maar gekeken naar veiligheid is dit te vergelijken met geld aanhouden onder je matras in plaats van het aanhouden bij een bank. Helaas begrijpen de meeste mensen de risico's van het zelf opslaan niet volledig. Het mag eigenlijk altijd beter heten een ​​veilige dienstverlener te vertrouwen voor de opslag van Bitcoin.

Er zijn 2 manieren Bitcoin veilig op te slaan, deze worden ook wel gecombineerd gebruikt:

  • Offline: Bitcoin wordt opgeslagen op een computer die niet met het internet verbonden is, ook wel "cold storage" genoemd. Dit zorgt voor een veilige versleuteling  maar de bitcoin wordt daarmee ook moeilijk toegankelijk.
  • Online: Wallet-sleutels opgeslagen op een server aangesloten op het internet, ook wel een "hot wallet" genoemd. Dit is minder veilig maar ook gemakkelijker toegankelijk.

Luno gaat we een stap verder om Bitcoin veilig te houden.

Sleutels van de meerderheid van onze klanten worden namelijk bewaard in fysieke bankkluizen. We noemen dit onze "deep freeze"-opslagoplossing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van processen en procedures waarbij maximale veiligheid gegarandeerd is:

  • "Deep freeze"-sleutels worden ook wel "multi-sig"-sleutels genoemd, wat betekent dat er altijd meerdere sleutels nodig zijn om een ​​Bitcoin-transactie te autoriseren. Het lijkt een beetje op een bankkluis waarvoor meerdere sleutels tegelijkertijd moeten worden gedraaid voordat deze kan worden ontgrendeld.
  • Alleen specifieke personen hebben toegang tot de kluisjes en een en dezelfde persoon heeft geen toegang tot meer dan één kluisje.
  • Privé-sleutels in het kluisje zijn gecodeerd, dus het is onmogelijk voor een bankmedewerker om de sleutel te stelen.

Onze "deep-freeze"-opslag is dus bijzonder veilig en bewust moeilijk toegankelijk gemaakt, maar dat geeft ook nadelen. Voor dagelijkse transacties wordt daarom een klein percentage Bitcoin bewaard in een gecombineerd strategiesysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van offline cold storage en een online hot wallet. Dit stelt ons in staat om ervoor te zorgen dat Bitcoin overdag altijd beschikbaar is.

Credit: https://www.flickr.com/photos/stuartconner/

Het op deze manier in balans brengen van beveiliging en beschikbaarheid vergt de nodige kennis en vaardigheden. Onze klanten willen dat hun Bitcoin veilig opgeslagen wordt, maar willen ook snelle toegang wanneer nodig. Luno zorgt hiervoor met een combinatie van cold storage en een hot wallet. Naast onze interne beveiligingsmaatregelen hebben we ook een zogeheten co-ondertekeningspartner geïntegreerd, dit is de co-ondertekeningsservice voor hot wallets. De enige manier om Bitcoin uit deze hot wallet te kunnen besteden is mogelijk wanneer zowel Luno als onze partner betreffende transactie autoriseren met behulp van multi-sig-sleutels. Ze bieden daarnaast extra beveiligingsmaatregelen, zoals dagelijkse en levenslange uitgavelimieten voor sleutels. Een andere beveiligingsmaatregel die wij gebruikers aanraden is tweefactorauthenticatie.

Wanneer iemand zich aanmeldt voor een nieuwe Bitcoin-service/-handelsplatform of een wallet installeert, zou hij of zij zichzelf de volgende vragen moeten stellen:

  • Vertrouw ik de partij die het product of de dienst leveren?
  • Begrijpt en implementeert deze dienst een beveiligde sleutelopslag?
  • Beschikt het bedrijf over voldoende technische kennis en heeft het voldoende middelen beschikbaar, zodat het ook langere tijd blijft bestaan?
  • Gebruikt het beveiligingsfuncties zoals tweefactorauthenticatie of integratie met beveiligingspartners?
  • Wordt het bedrijf ondersteund door gerespecteerde investeerders?

Overzicht

Belangrijk bij het kiezen voor een betrouwbare partij, voor het veilig houden van jouw Bitcoin, is om goed onderzoek te doen en te kiezen voor een gerenommeerd bedrijf dat wordt ondersteund door vooraanstaande investeerders. Zorg ervoor dat beschikt over een ervaren technisch team, dat veiligheid voorop stelt en dat verschillende methoden implementeert om Bitcoin veilig te houden.

Avatar Team Luno
Author

Team Luno

On our way to the moon, we write about all things crypto. And don’t forget we’re humans too. Our blog conveys the views of Luno and the many unique opinions and characters within our team. We’ll never provide you with financial advice, and we urge you to conduct your own research before purchasing or trading any cryptocurrencies. It’s a brave new world out there, and the market can be volatile at times, so never trade with funds you can’t afford to lose. Want to let us know how much you love our blog? Tweet us @lunomoney.

It’s never too late to get started

Buy, store and learn about Bitcoin, Ethereum, XRP and Litecoin now

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo