Luno-blog

To the moon: de toekomst van geld

Terug naar blog

Hoe houdt Luno je Bitcoin veilig

Team Luno
3 minuten leestijd

Bij Luno is prioriteit om de Bitcoin van onze klanten veilig te houden. Ons technische team richt zich hier de hele tijd op en daar is een goede reden voor. Onze reputatie hangt ervan af. We willen de beste en veiligste manier zijn waarop klanten Bitcoin kunnen kopen en opslaan. Het geheim van het veilig houden van Bitcoin is effectief sleutelbeheer.

Cryptografie met openbare sleutel werkt als een postbus.

Iedereen met jouw postbusadres kan je geld sturen, maar de enige manier om dat geld opnieuw uit te geven, is toegang te hebben tot de sleutel van die postbus. In Bitcoin-termen staat de sleutel bekend als een privé-sleutel. Elke sleutel heeft een bijbehorend portemonnee-adres. Zonder dit is niemand in staat om toegang te krijgen tot de Bitcoin in jouw portemonnee. Het is dus belangrijk om privé-sleutels te beschermen tegen verlies of diefstal. Het is mogelijk dat je je Bitcoin-privé-sleutels op je computer bewaart. Maar dit is net als geld onder je matras bewaren in plaats van bij een bank. Helaas begrijpen de meeste mensen de risico's van zelfopslag niet volledig. Het is bijna altijd beter om een ​​veilige dienstverlener voor de opslag van Bitcoin te vertrouwen.

Er zijn 2 manieren om Bitcoin veilig op te slaan, die in combinatie worden gebruikt:

 • Offline: Bitcoin opslaan op een computer die niet met internet is verbonden, wordt "cold storage" genoemd. Dit maakt de sleutels veilig, maar moeilijk toegankelijk
 • Online: Bitcoin-portemonneesleutels opgeslagen op een server die aangesloten is op internet - een "hot wallet". Dit is gemakkelijk toegankelijk, maar is minder veilig.

Bij Luno gaan we een stap verder om jouw Bitcoin veilig te houden.

De sleutels van de meerderheid van onze klanten worden bewaard in fysieke bankkluizen in kluisjes. We noemen dit onze "deep freeze"-opslagoplossing. Het beschikt over processen en procedures om de veiligheid te maximaliseren:

 • "Deep freeze"-sleutels zijn "multi-sig"-sleutels, wat betekent dat er altijd meerdere sleutels aanwezig moeten zijn om een ​​Bitcoin-transactie te autoriseren. Het lijkt een beetje op een bankkluis waarvoor meerdere sleutels tegelijkertijd moeten worden gedraaid voordat deze kan worden ontgrendeld.
 • Alleen specifieke personen hebben toegang tot de kluisjes en dezelfde persoon heeft geen toegang tot meer dan één kluisje.
 • Privé-sleutels in het kluisje zijn gecodeerd, dus het is onmogelijk voor een bankmedewerker om de sleutel te stelen.

Onze "deep-freeze"-opslag is bewust moeilijk toegankelijk. Voor dagelijkse transacties wordt daarom een klein percentage Bitcoin bewaard in een gecombineerd strategiesysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van offline cold storage en een online hot wallet. Dit stelt ons in staat om ervoor te zorgen dat overdag altijd Bitcoin beschikbaar is. Credit: https://www.flickr.com/photos/stuartconner/ Het op deze manier in balans brengen van beveiliging en beschikbaarheid vergt enige vaardigheid. Onze klanten vragen het beste voor beide van ons: ze willen dat hun Bitcoin veilig is, maar ze willen er ook snel toegang toe wanneer ze het nodig hebben. Luno bereikt dit met een combinatie van cold storage en een hot wallet. Naast onze interne beveiligingsmaatregelen hebben we ook een co-ondertekeningspartner geïntegreerd als onze co-ondertekeningsservice voor hot wallets. De enige manier om Bitcoin uit onze hot wallet te besteden is als zowel Luno als onze partner de transactie autoriseren met behulp van multi-sig-sleutels. Ze bieden ook extra beveiligingsmaatregelen, zoals dagelijkse en levenslange uitgavelimieten voor sleutels. Een beveiligingsmaatregel die we onze gebruikers regelmatig aanraden om voor hun account in te schakelen, is tweefactorauthenticatie. Dit maakt het account veiliger. Het beschermen van privé-sleutels is moeilijk.

Wanneer je je aanmeldt voor een nieuwe Bitcoin-service/-handelsplatform of een portemonnee installeert, stel dan de volgende vragen:

 • Vertrouw ik de mensen die het product of de dienst leveren?
 • Begrijpen en implementeren zij beveiligde sleutelopslag?
 • Beschikken ze over een sterke technische achtergrond met voldoende middelen zodat ze lange tijd zullen blijven bestaan?
 • Hebben ze beveiligingsfuncties zoals tweefactorauthenticatie of integratie met beveiligingspartners?
 • Ondergaan ze regelmatig veiligheids- en financiële audits?
 • Wordt het bedrijf ondersteund door gerespecteerde investeerders?

Overzicht

Wanneer je moet kiezen wie te vertrouwen met het veilig houden van jouw Bitcoin, doe dan onderzoek en kies voor een gerenommeerd bedrijf dat wordt ondersteund door vooraanstaande investeerders, dat beschikt over een ervaren technisch team, dat veiligheid voorop stelt en dat verschillende methoden implementeert om Bitcoin veilig te houden.

Avatar Team Luno
Auteur

Team Luno

The Luno blog conveys the views of Luno and the people within our team. We will never provide financial or any other form of advice. We urge you to conduct your own research before purchasing or trading any cryptocurrencies. Always be aware of the sometimes volatile nature of the market, and never trade with funds that you cannot afford to lose.

Het is nooit te laat om ermee te beginnen.
Koop, bewaar en ontdek nu Bitcoin en Ethereum.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo