Hulpcentrum

Hoi. Hoe kunnen we je helpen?
Zoeken

Bescherming tegen oplichting

In tegenstelling tot het chartale geld in je fysieke portemonnee, zijn cryptomunten volledig digitaal van aard. Het streven naar een mondiale, gedecentraliseerde valuta die wordt opgeslagen in een virtuele portemonnee heeft veel voordelen vergeleken met traditionele muntsoorten, maar helaas gaan criminelen ook met hun tijd mee. Door gebruik te maken van manipulatieve technieken zoals social engineering en oplichting om illegaal toegang te krijgen tot de portemonnees van nietsvermoedende beleggers in cryptomunten.

Bij Luno vinden we je veiligheid het allerbelangrijkst. Wij stellen alles in het werk om ervoor te zorgen dat onze klanten veilig en beschermd zijn door gebruik te maken van geavanceerd en subtiele beveiligingsmaatregelen. Hoewel onze beveiliging eersteklas is en we voldoen aan strenge interne beveiligingsprocedures om je risico zo laag mogelijk te houden, vertrouwen we erop dat onze klanten zich informeren over de stappen die oplichters nemen om toegang te krijgen tot andermans geld.

Het loont om na te denken als je handelt in welke valuta dan ook. Zo ga je veilig om met cryptomunten:

Oplichting

Ben je ooit benaderd door een persoon op social media die vroeg of je interesse had in beleggen? Deze personen kunnen zichzelf voorstellen als forex-handelaren, handelaren in binaire opties of effectenmakelaars. Ze kunnen vriendelijk en geloofwaardig lijken in hun communicatie met jou. Meestal beweren ze een lucratief zakelijk voorstel te hebben waarvoor je een dringende betaling moet doen. Voor sommigen kan de kans ongeloofwaardig klinken, maar dit soort activiteiten zijn het schoolvoorbeeld van klassieke oplichtingspraktijken. Helaas is het ook een veelgebruikte methode om beleggers in cryptomunten van hun geld af te helpen.

Denk na over deze vraag. Zou je een willekeurige vreemdeling op straat vertrouwen als die je benadert met een zakelijk voorstel dat te mooi klinkt om waar te zijn? Cryptomunten mogen nooit worden beschouwd als een plan om snel rijk te worden.

Een andere vorm van oplichting is CEO-fraude, waarbij medewerkers die bevoegd zijn om betalingen te doen, een e-mail ontvangen van iemand hoog in de boom bij hun bedrijf waarin ze worden gevraagd om een betaling te voldoen. De rekening waarop het geld wordt gestort, wordt beheerd door de oplichter.

Ponzi-fraude en piramidespelen

Ponzi-fraude is per definitie een vorm van oplichting, waarbij personen worden verleid om te beleggen maar waarbij de winst aan eerdere investeerders wordt betaald met behulp van geld dat door nieuwe beleggers is ingelegd. Een piramidespel verschilt in die zin dat het een bedrijfsmodel is, waarbij personen worden geworven door ze te betalen of te belonen voor het aanbrengen van anderen maar waarbij geen beleggingen of verkoop van producten of diensten worden geleverd.

Nu de wereld steeds meer cryptomunten omarmt als de natuurlijke evolutie van valuta, hebben oplichters sluwe Ponzi-fraudes en piramidespelen bedacht die hierop inspelen. Word je benaderd door een vertegenwoordiger van een organisatie die je een lucratieve kans biedt, controleer dan of die organisatie vermeld wordt op de Bitcoin Badlist – een zwarte lijst van bekende zwendelpraktijken, Ponzi-fraude en piramidespelen.

Social engineering

Social engineering wordt gebruikt door oplichters die misbruik maken van sociale situaties voor illegale praktijken. In de context van cryptomunten wordt de psychologische manipulatie van slachtoffers bedoeld om ze zover te krijgen handelingen uit te voeren of vertrouwelijke informatie te delen waarmee toegang tot hun portemonnees kan worden verkregen. Criminelen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om toegang te krijgen tot digitaal geld en vaak vertrouwen ze op het gebruik van persoonlijke technieken om slachtoffers te overtuigen hen te vertrouwen.

Phishing

Een e-mail ontvangen met de instructie 'Klik hier om uw account te bevestigen' is een veel gebruikte methode door phishers om onrechtmatig toegang tot accounts te krijgen. Het bericht kan helemaal legitiem lijken, met merkaanduidingen van een bedrijf dat je herkent, maar bij nadere inspectie zul je waarschijnlijk wel dingen zien die niet kloppen. Is de website waarnaar je wordt doorgestuurd wel veilig? Je kunt dit controleren aan de hand van het pictogram van een hangslot dat wordt weergegeven in de adresbalk van je internetbrowser. Controleer wat de afzender vraagt - vragen ze om gevoelige gegevens zoals je bankgegevens of wachtwoord? Luno zal je nooit naar deze gegevens vragen en we zullen evenmin dreigen je account te deactiveren als je weigert deze gegevens te delen.


In ons Helpcentrum vind je nog een artikel waarin wordt uitgelegd hoe je jezelf kunt beschermen tegen phishing, maar hieronder geven we uitleg over de diverse vormen van dit fenomeen.

  • Vishing (van 'voice phishing') is oplichting via de telefoon. Hier doen phishers zich voor als een medewerker van een bedrijf, bank of andere financiële instelling. Slachtoffers worden gefopt zodat ze waardevolle accountinformatie delen over de telefoon.

  • Smishing (sms-phishing) gebeurt door middel van sms-communicatie, waarbij phishers hun slachtoffers zover krijgen dat ze informatie delen of geld overmaken.

  • Twishing (phishing via Twitter) is wanneer een phisher een tweet of een chatbericht naar een Twitter-gebruiker stuurt met daarin een link naar een frauduleuze website. Als de gebruiker zich aanmeldt op die site, krijgt de phisher privégegevens zoals een naam en wachtwoord. Deze gegevens kunnen op andere plekken op internet worden gebruikt voor toegang tot e-mailpostvakken en portemonnees met cryptomunten.


Becherm je gevoelige informatie door te controleren of je e-mailaccount ooit eerder gehackt is op https://haveibeenpwned.com – deze website laat je weten of er ooit is ingebroken op je e-mail. We raden aan dat je je wachtwoord wijzigd naar een veiliger wachtwoord als de beveiliging van je account eerder doorbroken is.


Verwante artikelen

Hoe houd ik mijn Luno-account veilig?

Jezelf beschermen tegen phishing

Wat moet ik doen als mijn Luno-account gehackt is?


Was dit artikel nuttig?

Neem contact met ons op voor meer hulp

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo