Terug naar Leerportaal

Bitcoin als betaalsysteem

Hoe maakten we duizenden jaren geleden geld over, toen we allemaal nog in kleine dorpjes woonden en elkaar echt kenden en vertrouwden? We ruilden simpelweg dingen met elkaar uit, zoals we vandaag de dag nog steeds doen, maar dan met contant geld. Maar toen eenmaal banken ertussen zaten en geld online werd verplaatst, werd het een beetje lastiger. De manier waarop de banken en creditcardsystemen hiermee omgingen, was door een ‘grootboeksysteem’ te creëren: rekeningbestanden die aantoonden wie wat bezit.

Als Jan bijvoorbeeld online USD 100 naar Sarah wil overboeken, verplaatst de bank het geld van Jan naar Sarah. Jan mag dit niet zelf doen omdat het risico bestaat dat hij vals speelt. Niet iedereen is te vertrouwen. Zo zou hij het digitale geld kunnen kopiëren en plakken (het zijn tenslotte alleen cijfers op een computer) en de USD 100 naar twee verschillende mensen kunnen overschrijven zonder dat iemand het te weten zou komen. In plaats daarvan vertrouwen we erop dat de bank het geld overschrijft naar slechts één enkel persoon. De bank kan natuurlijk ook bewust of onbewust fouten maken, maar we vertrouwen erop dat die dat niet doet.

Wanneer de overdracht tussen twee rekeningen bij dezelfde bank gebeurt mag dat een eenvoudige transactie heten. Maar wanneer deze tussen twee verschillende banken gebeurt wordt het wat ingewikkelder. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende grootboeksystemen hebben die op elkaar moeten worden afgestemd. Hiervoor rekenen ze kosten aan en het duurt vaak langer om de transactie te voltooien. Wanneer het om banken of andere financiële systemen in het buitenland gaat, wordt het nog ingewikkelder: verschillende talen, systemen, valuta's, meer partijen om te coördineren, enzovoort. Hierdoor nemen kosten en overdrachtstijden toe. Daarom is het huidige financiële systeem zo complex. Een gigantische verstrengeling van verschillende grootboeksystemen en dat wereldwijd!

Bitcoin heeft de potentie dit drastisch te veranderen. Hoe? Omdat het eigenlijk een wereldwijd grootboeksysteem betreft dat over het hele internet wordt gesynchroniseerd. Daarmee heeft iedereen in real time toegang tot dezelfde grootboekrekening , wie of waar dan ook. Het resultaat? Geld kan daardoor gemakkelijk, snel en tegen drastisch lagere kosten worden overgedragen tussen verschillende partijen, waar dan ook ter wereld.

Bitcoin is een snellere, goedkopere en gemakkelijkere manier om geld te verplaatsen.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo