Terug naar Leerportaal

Bitcoin: het digitale goud

Door de eeuwen heen werd goud over heel de wereld gezien als kostbaar en een ideaal oppotmiddel. In principe heeft goud an sich geen waarde; het betreft slechts een stukje glanzend edelmetaal. De waarde ervan komt echter voort uit het (enigszins verbijsterende) feit dat iedereen het er over eens was dat het waarde had, en daarmee werd het als waardevol beschouwd. De reden waarom goud verkozen werd boven andere objecten is significant: goud heeft namelijk bepaalde kenmerken waardoor het een beter ‘reserve-instrument’ is dan andere objecten:

Ten eerste is het zeldzaam, wat betekent dat het een beperkt aanbod kent (er is maar een bepaalde hoeveelheid goud in de wereld - wanneer er teveel van zou zijn zou iedereen het in bezit hebben en het geen waarde kennen). Het is daarnaast smeedbaar (het kan gesmolten worden en er kunnen kleinere eenheden, zoals munten, van gemaakt worden. De waarde per eenheid verandert daarbij niet wanneer deze in kleinere stukjes worden verdeeld, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld diamanten). Het is daarnaast stabiel en degradeert niet, het is ook gemakkelijk te herkennen en zeker niet onbelangrijk: moeilijk te vervalsen.

Bitcoin blijkt tevens over al deze kenmerken te beschikken. Er is een beperkt aanbod (er wordt slechts een specifieke aantal Bitcoin geproduceerd). Er kunnen kleinere eenheden van worden gemaakt zonder dat de waarde per eenheid daalt (1 Bitcoin = 100.000.000 Satoshi’s: de kleinste eenheid waarin een Bitcoin kan worden opgesplitst. Dit is vergelijkbaar met de centen in een dollar of euro; daarmee en daarom is het ook mogelijk om minder dan één Bitcoin kopen). Door de achterliggende technologie is het zeer stabiel, degradeert het niet en is het onmogelijk om een Bitcoin te vervalsen. Bovendien kunnen Bitcoins, in tegenstelling tot goud, binnen enkele minuten naar welke plek op aarde dan ook worden overgemaakt, hoe groot of klein het bedrag ook is. Daarom zijn er behoorlijk wat mensen die van mening zijn dat Bitcoin niet alleen digitaal goud is of zelfs een betere versie van goud.

Daarnaast heeft Bitcoin waarde als een betaalsysteem op zich, waardoor het nog meer waarde krijgt. Hoe meer mensen Bitcoin gebruiken voor betalingen, hoe waardevoller het systeem wordt. Het lijkt een beetje op het kopen van aandelen in Visa en dan die aandelen gebruiken om in je lokale buurtwinkel een cola te kopen. Omdat je de Visa-aandelen hebt gebruikt om te betalen, wordt Visa (het betaalsysteem) waardevoller en worden Visa-aandelen meer waard. De waarde van Bitcoin komt dus zowel van de op goud gelijkende kenmerken als van de mogelijkheden ervan als betaalsysteem.

Bitcoin gelijkend op goud, maar dan beter.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo