Terug naar Leerportaal

Bitcoin als het internet

Het internet heeft de manier waarop mensen leven en zakendoen veranderd en is ontegensprekelijk een van de grootste stappen voorwaarts in de geschiedenis van de mensheid. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het internet dat we vandaag de dag kennen, er door een aantal ‘rivaliserende’ ‘internetten’ die tegelijkertijd werden ontwikkeld helemaal niet geweest had kunnen zijn. Dit waren specifieke bedrijven die alle computers ter wereld wilden verbinden en informatie wilden delen, maar dit op hun eigen systeem deden zodat mensen moesten betalen om toegang te krijgen tot hun eigen ‘informatiesnelweg’.

Het moderne internet was anders omdat het door zijn ontwerp een open systeem was dat iedereen naar eigen goeddunken kon gebruiken en omdat het van niemand was, waren er geen gatekeepers. Dit leidde tot iets dat ‘toestemmingsloze innovatie’ heet: mensen kunnen nieuwe dingen proberen en testen zonder dat een of andere gatekeeper ze daartoe toegang moet geven. Dit leidde tot een explosie van innovatie en de acceptatie van het ‘open’ internet en is de reden dat het internet tegenwoordig zo wijdverspreid is. Door zijn ontwerp zijn de meeste delen van het internet ook ‘interoperabel’: dit betekent dat het internet of de e-mail die ik gebruik, verbinding kan maken met hetzelfde internet of dezelfde e-mail die iemand in een ander land gebruikt. Dit is vergelijkbaar met verschillende landen die verschillende talen spreken: een Duitser en een Chinees zullen moeilijk kunnen communiceren, maar als ze allebei Engels spreken is het veel gemakkelijker. Dankzij het internet kon iedereen eigenlijk ‘één algemene taal' spreken.

Hierin lijkt Bitcoin op het internet. Ten eerste behoort het aan niemand toe, dus iedereen kan het naar eigen goeddunken gebruiken - geen gatekeepers. Dit wordt vaak ‘decentraal’ genoemd. Ook maakt het toestemmingsloze innovatie mogelijk en dit is de reden waarom zo veel mensen het gebruiken om bedrijven en applicaties te ontwikkelen, en het zo snel groeit. Tot slot is Bitcoin ook interoperabel. Net als e-mail of internet werken mijn Bitcoin en jouw Bitcoin op hetzelfde systeem, een groot wereldwijd transactiegrootboek en in zekere zin ‘s werelds eerste echte internationale munt.

Bitcoin is zowat het internet voor geld.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo