Terug naar Leerportaal

Hoe houd ik mijn Bitcoin veilig?

Hoe houd ik mijn Bitcoin veilig?

Fraude herkennen om de risico’s te verminderen

Succesvolle criminelen blijven de wet- en regelgeving altijd een stapje voor. Ze zijn actief in de marge van technologische innovatie en profiteren van mensen die nog aan het leren zijn. Daarom zijn er, net als bij elke nieuwe technologie, risico’s aan cryptomunten verbonden. We willen dat je de risico’s begrijpt en ervoor zorgt dat je over de middelen beschikt om jezelf en je geld te beschermen.


Phishingaanvallen

Cryptomunten hebben maakt je een aantrekkelijker doelwit voor cybercriminaliteit. Luno houdt je Bitcoin veilig. Maar alleen jij kunt je wachtwoorden veilig houden.

‘Phishing’ is een aanval waarbij criminelen legitiem ogende nepwebsites gebruiken om je te verleiden tot het invoeren van je wachtwoord/gegevens. Daarna gebruiken ze je wachtwoord om toegang te krijgen tot je rekening.

Verschillende soorten phishingaanvallen

  • Phishingwebsites. Aanvallers maken valse versies van websites om je te misleiden, zodat je je inloggegevens invoert. Zorg ervoor dat je niet doorklikt vanuit valse Google-advertenties. Voordat je gegevens invoert, controleer je aandachtig het websiteadres om er zeker van te zijn dat je de juiste URL gebruikt.
  • E-mailphishing. Aanvallers sturen legitiem ogende e-mails in een poging om je ervan te overtuigen je inloggegevens te delen. Controleer het e-mailadres van de afzender en zorg ervoor dat de website waarnaar je wordt doorgestuurd, het juiste adres heeft.
  • Spearphishing. Aanvallers proberen informatie over een specifieke persoon te verkrijgen. Als ze weten dat je cryptomunten hebt, kunnen aanvallers zich zelfs als medewerkers van cryptomuntenbedrijven voordoen om je vertrouwen te winnen. Deze oplichters kunnen telefonisch of per e-mail contact met je opnemen.

Je denkt misschien dat je valstrikken wel zal opmerken en vermijden. Maar stel jezelf eens deze vraag: heb je 100% vertrouwen in elke link waarop je ooit hebt geklikt? Durf je al je Bitcoin of Ethereum erop te verwedden?

Neem voor je veiligheid deze stappen.

  • Controleer altijd de adresbalk van je browser om te verifiëren of je het juiste websiteadres en geen nepsite bezoekt
  • Gebruik tweefactorauthenticatie op al je Bitcoin-portemonnees en e-mailadressen
  • Gebruik een wachtwoordbeheerprogramma
  • Als je een Gmail-account gebruikt, doe dan een snelle veiligheidscontrole

Beleggingsfraude

Omdat de ruimte inzake cryptomunten relatief jong is, wordt er beleggingsfraude gepleegd om te proberen je van je geld te beroven. Deze bestaat in alle vormen en maten, maar met wat oefening kan je ze gemakkelijk herkennen en vermijden.

Cloudminingfraude

99% van de cloudmining-activiteiten is verdacht. Legitieme Bitcoin-miners zullen je vertellen dat de winstmarges op mining miniem zijn. Er is niemand die Bitcoin minet en 10%, 20%, 30% per maand verdient, zoals deze fraude belooft. Vermijd ze tegen elke prijs.

Marketingfraude op meerdere niveaus

Als het bedrijf zijn aanbevelingsprogramma meer aanprijst dan zijn product, is er waarschijnlijk sprake van fraude. De kans is groot dat ze bestaande investeerders met stortingen van nieuwe investeerders betalen. Na een tijdje is hun liedje uit en verdwijnen ze; iedereen heeft geld verloren en slachtoffers beseffen dan pas dat ze er eigenlijk geen idee van hebben naar wie ze hun geld hebben gestuurd.

Bitcoin ‘doublers’ of investeringsprogramma’s met hoog rendement (Ponzifraude)

Bij dit soort fraude word je ervan overtuigd dat men een speciale of geheime methode heeft gevonden om ongelooflijke winst te behalen. Of het nu om handelen uit jouw naam gaat of om het profiteren van technische aspecten van cryptomunten. In werkelijkheid hebben ze niets gevonden, want in dat geval hadden ze je investering niet nodig. Ze lichten je gewoon op. Blijf ervan weg.

Hoe fraude herkennen?

Doe onderzoek voordat je in iets investeert. Als de beloofde winst te mooi is om waar te zijn, is er waarschijnlijk sprake van fraude. Bekijk ook de Bad List (zwarte lijst) op badbitcoin.org. Als het hierin staat, is het absoluut verdacht en bijna zeker fraude.


Wispelturige markten

Hoewel dit geen verband houdt met criminele activiteiten, is het belangrijk om te weten dat Bitcoin en andere cryptomunten uitzonderlijk wispelturig zijn. De prijsschommelingen kunnen heel groot zijn en het is belangrijk dat je geen ongepaste geldbedragen op het spel zet (meer dan je je kunt veroorloven te verliezen). Lees onze blogposts over dollar cost averaging en teugelloze markten voor meer informatie.

Onthoud dat er tijdens grote marktbewegingen verkeerde informatie in het nieuws kan worden verspreid en cryptomuntendienstverleners mogelijk met dienstverstoringen te maken krijgen. Mogelijk kun je je cryptomunten niet altijd meteen verkopen.

Door op te letten voor fraude, kan je je Bitcoin veilig en wel houden.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo