Terug naar Leerportaal

Hoe houd ik mijn Ether veilig?

Hoe houd ik mijn Ether veilig?

Het is heel belangrijk om je Ether veilig te bewaren. In tegenstelling tot andere soorten geld, die meestal door banken worden bewaard en beheerd, biedt Ether veel meer opties om je geld te bewaren en te beheren.

Herinner je je de privésleutel die je nodig hebt om je Ether te verplaatsen? Nou, deze is letterlijk de sleutel om het te bewaren. Wie de sleutel heeft, beheert de Ether. Deze sleutels bestaan in digitale en zelfs fysieke vorm, bijvoorbeeld genoteerd op een stuk papier.

Hoe bewaar je je privésleutel dan? Je kunt de sleutel in je zak steken, maar dat is niet zo veilig. Je kunt hem ook in een kluis bewaren - dat is veel beter. Maar dan kan er nog altijd iemand in je huis inbreken en hem stelen. Omdat je je Ether regelmatig wilt gebruiken, kan je het ook deels of volledig in digitale vorm op je telefoon bewaren zodat je er gemakkelijker bij kunt. Het enige probleem is dat, als je je telefoon verliest, je ook je sleutel verliest en je kunt die op geen enkele manier terugkrijgen.

Daarom zijn er bedrijven als Luno - niet alleen om het gemakkelijker te maken om Ether te kopen, te verkopen en te gebruiken, maar ook om het veilig te bewaren. We doen dit door je privésleutels te bewaren in een fysieke bankkluis met toegangscontroles als vingerafdrukken en netvliesscans. Eigenlijk gaat het niet om een enkele kluis, maar een aantal kluizen op verschillende continenten. En deze is op zo’n manier gebouwd dat je toegang tot de sleutels van meerdere kluizen moet hebben en ze moet combineren om bij de Ether te kunnen, zoals in oude films waar kernonderzeeërs 3-5 ‘lanceercodes’ van verschillende generaals nodig hebben om kernwapens te kunnen lanceren. Dit is algemeen bekend als ‘multisig’ (’multiple signatures required’ of meerdere handtekeningen vereist).

Ether is heel veilig wanneer het op deze manier wordt bewaard, maar er is één mogelijke zwakke schakel: je moet de mensen vertrouwen die de sleutels voor je bewaren. Er zijn een heleboel gerenommeerde bedrijven als Luno waarop je kunt vertrouwen, maar er zijn er ook heel veel die je Ether niet op de juiste manier bewaren of doen alsof en het dan verduisteren. Het leuke aan Ether is dat je, in tegenstelling tot oud geld, de keuze hebt - of je het zelf bewaart, in fysieke of digitale vorm, of dat je op iemand anders vertrouwt om het voor je te beveiligen (of zelfs een combinatie van al deze).

De manier waarop Ether vaak wordt bewaard, is ook een van de grootste tegenstrijdigheden van Ethereum: ‘s werelds wereldwijde munt die ontworpen is om online te worden gebruikt, wordt meestal ’offline’ bewaard in fysieke bankkluizen en los van het internet. Wie had dat gedacht!

Ethereum wordt bewaard door je privésleutels veilig te houden.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo