Terug naar Leerportaal

Wordt Bitcoin door criminelen gebruikt?

Er bestaat vaak een publieke misvatting dat Bitcoin meestal door criminelen wordt gebruikt, maar niets is minder waar. Dit komt vooral doordat veel mensen denken dat Bitcoin anoniem is, terwijl het in feite het tegenovergestelde is: alle Bitcoin-transacties zijn voor de hele wereld zichtbaar. Mensen kunnen de identiteit misschien niet meteen aan Bitcoin koppelen (daarom wordt het ook wel ‘pseudo-anoniem’ genoemd) maar zodra ze dat doen, kunnen ze alles volgen wat je ooit in het Bitcoin-netwerk hebt gedaan. Daarom is het een bijzonder slecht middel voor illegaal gebruik.

Desondanks het feit dat Bitcoin misschien wel een van de veiligste en minst 'slechte' manieren is om geld te gebruiken, betekent dit niet dat criminelen het niet gebruiken. Dat doen ze wel, net zoals normaal geld. Maar er zijn twee belangrijke dingen om op te merken: ten eerste dat, naarmate er in de industrie meer gegevens beschikbaar worden, het steeds duidelijker wordt dat het aantal slechte toepassingen zeer, zeer klein is - als het volledige Bitcoin-ecosysteem een grote berg is, zijn slechte delen maar een paar stenen. Ten tweede, dat dit in elk financieel systeem een risico is dat nooit geëlimineerd en enkel beperkt kan worden, en Bitcoin heeft daarvoor een aantal van de beste tools ter wereld.

Het is de moeite om verder in te gaan op Bitcoins gelijkenis met het internet, vooral in de context van alle 'slechte dingen' waarmee mensen Bitcoin associëren. Is het internet altijd goed? Absoluut niet. Terroristen, witwassers van geld en drugssmokkelaars gebruiken Facebook, Twitter en WhatsApp dagelijks om te communiceren en te coördineren. Sommigen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het feit dat ten minste 5-30% van het zichtbare online verkeer met pornografie te maken heeft. En hierbij laten we het diepe dark web buiten beschouwing waar er allerlei echt slechte dingen gebeuren die we hier niet eens vermelden.

Maar doet de maatschappij ondanks al deze problemen een gezamenlijke inspanning om te proberen het internet te verbieden? Nee. En dat is niet zozeer omdat het moeilijk is om dat te doen, maar omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Om diezelfde redenen moeten we allemaal heel voorzichtig zijn met hoe we over Bitcoin denken, omdat de meeste bewijzen aantonen dat Bitcoin hetzelfde of zelfs een groter netto positief effect heeft dan het internet. Zowel het internet als Bitcoin zijn tools die door de ‘slechten’ en de ‘goeien’ kunnen worden gebruikt, en gelukkig behoort het grootste deel van de wereldbevolking tot de laatste categorie.

Bitcoin is veel veiliger dan de meeste mensen denken.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo