Terug naar Leerportaal

Wordt Ethereum door criminelen gebruikt?

Wordt Ethereum door criminelen gebruikt?

Er bestaat vaak een publieke misvatting dat Ethereum meestal door criminelen wordt gebruikt, maar niets is minder waar. Deze misvatting bestaat vooral doordat veel mensen denken dat Ethereum anoniem is, terwijl het in feite het tegenovergestelde is: alle Ethereum-transacties zijn voor de hele wereld zichtbaar. Mensen kunnen je identiteit misschien niet meteen aan een Ethereum-transactie koppelen (daarom wordt het ook wel ‘pseudo-anoniem’ genoemd) maar zodra ze dat doen, kunnen ze alles volgen wat je ooit in het Ethereum-netwerk hebt gedaan. Daarom is het een bijzonder slecht middel voor illegaal gebruik.

Hoewel Ethereum misschien wel een van de veiligste en minst 'slechte' manieren is om geld te gebruiken, betekent dit niet dat criminelen het niet gebruiken. Dat doen ze wel, net zoals normaal geld. Maar er zijn twee belangrijke dingen om op te merken: ten eerste dat, naarmate er in de industrie meer gegevens beschikbaar worden, het steeds duidelijker wordt dat het aantal slechte toepassingen zeer, zeer klein is - als het volledige Ethereum-ecosysteem een grote berg is, zijn slechte delen maar een paar stenen.

Ten tweede, dat dit in elk financieel systeem een risico is dat nooit geëlimineerd en enkel beperkt kan worden, en Ethereum heeft daarvoor een aantal van de beste tools ter wereld.

Het is de moeite om verder in te gaan op Ethereums gelijkenis met het internet, vooral in de context van alle 'slechte dingen' waarmee mensen Ethereum associëren. Is het internet altijd goed? Absoluut niet.

Terroristen, witwassers van geld en drugssmokkelaars gebruiken Facebook, Twitter en WhatsApp dagelijks om te communiceren en te coördineren. Sommigen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het feit dat ten minste 5-30% van het zichtbare online verkeer met pornografie te maken heeft. En hierbij laten we het diepe dark web buiten beschouwing waar er allerlei echt slechte dingen gebeuren die we hier niet eens vermelden.

Maar doet de maatschappij ondanks al deze problemen een gezamenlijke inspanning om te proberen het internet te verbieden? Nee. En dat is niet zozeer omdat het moeilijk is om dat te doen, maar omdat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen. Om dezelfde redenen moeten we allemaal heel voorzichtig zijn met hoe we over Ethereum denken, omdat de meeste bewijzen aantonen dat Ethereum hetzelfde of zelfs een groter netto positief effect heeft dan het internet. Zowel het internet als Bitcoin zijn tools die door de ‘slechten’ en de ‘goeien’ kunnen worden gebruikt, en gelukkig behoort het grootste deel van de wereldbevolking tot de laatste categorie.

Ethereum is veel veiliger dan de meeste mensen denken.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo