Terug naar Leerportaal

Wat zijn Ethereum-privésleutels?

Wat zijn Ethereum-privésleutels?

Het is heel eenvoudig om Ether te verplaatsen, maar op de achtergrond is een belangrijk deel van het verplaatsen en opslaan van Ether iets dat een ‘privésleutel’ wordt genoemd. De eenvoudigste manier om privésleutels te begrijpen, is door ze met een ouderwets postvaksysteem te vergelijken:

Stel je voor dat Maria post naar Peter wil versturen. Dan moet ze eerst weten welk postvakadres of -nummer Peter heeft. Laten we zeggen dat het postvak van Peter nummer 2034 heeft. Zo moet ze, als ze Ether naar Peter wil sturen, zijn Ether-adres kennen: een getal dat hem op unieke wijze identificeert. Dit wordt ook wel het adres van zijn portemonnee of openbare sleutel genoemd, die op dezelfde manier functioneert als je bankrekeningnummer. Het is een lang en ingewikkeld nummer omdat er zoveel Ether-’postvakken’ in de wereld zijn, maar gelukkig hoef je het niet te onthouden, je kunt het op het internet vinden.

Dus nu stort Maria de Ethereum in Peters postvak. Ze kan erin kijken en de Ethereum zien. Meer nog, iedereen die langsloopt, kan zien dat er één Ethereum in postvak 2034 ligt. Dit maakt deel uit van het opwindende deel van Ethereum: dat iedereen alle transacties kan zien, maar zonder dat iemand zijn identiteit hoeft te delen. Mensen kunnen zien dat er in 2034 één Ethereum zit, maar niemand, behalve Maria en Peter, zal weten dat die van Peter is.

Laten we nu kijken hoe Peter zijn Ethereum krijgt: hij kan zien dat het erin zit, dus hij hoeft niets te doen. Maar als hij het wil verplaatsen, moet hij het vak openen om het naar iemand anders te sturen. Daarvoor heeft hij een sleutel nodig: en dit is zijn eigen unieke sleutel, ook wel een privésleutel genoemd, die hij en hij alleen kan gebruiken om het postvak te openen. Als hij het opent, kan hij de Ethereum eruit halen en storten in het vak van iemand anders. Stel dat hij bijvoorbeeld een online game van Microsoft koopt, dan kan hij de Ethereum in het vak van Microsoft storten en zodra Microsoft de ontvangen Ethereum kan zien, zullen ze hem de nieuwe game toesturen.

Als Maria in het verkeerde postvak stort, kan ze de Ethereum niet terugnemen. Dit is vergelijkbaar met contant geld: zodra je het aan iemand hebt betaald, kan je het niet gemakkelijk terugkrijgen. Weet ook dat niemand de Ethereum kan verplaatsen, behalve Peter, die de sleutel van het postvak heeft. En als hij zijn sleutel verliest? Nou, dan kan er nooit meer iemand in dat postvak! Het is ook belangrijk dat Peter ervoor zorgt dat niemand zijn sleutel steelt, want in dat geval kunnen ze zijn vak openen en zijn Ethereum stelen. Het is dus ook belangrijk dat hij de sleutel veilig bewaart of deze toevertrouwt aan iemand die dat kan.

Met de Ethereum-privésleutels heb je toegang tot het Ethereum-systeem.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo