Terug naar Leerportaal

Welke zijn de risico’s met Ethereum?

Welke zijn de risico’s met Ethereum?

Ethereum is een heel opwindende technologie en nieuwe vorm van geld, maar dat betekent niet dat het geen risico’s inhoudt. Als uitgangspunt is het belangrijk om te onthouden dat dezelfde intuïtieve regels voor traditioneel geld ook voor Ethereum gelden. Bewaar bijvoorbeeld geen contant geld onder je matras, anders wordt het mogelijk gestolen, of vertrouw je geld niet aan vreemden toe.

Ethereum heeft ook enkele redelijk unieke risico's: ten eerste is het een gloednieuwe technologie en hoewel deze zeer veilig en degelijk lijkt, is er altijd een kans dat deze faalt. Dat is ook een reden waarom je nooit 'alles op één kaart mag zetten' en nooit meer Ethereum mag kopen dan je je kunt veroorloven om te verliezen. Ethereum is ook wispelturiger (dat wil zeggen dat het op korte tijd veel in waarde kan stijgen of dalen) dan vele andere valuta's en hoewel dit mettertijd lijkt te stabiliseren, zullen er in de toekomst zeker nog heel veel wispelturige momenten zijn.

Onthoud ook dat Ethereum-transacties net als contant geld onomkeerbaar zijn; dus als je Ethereum naar de verkeerde persoon stuurt of je Ethereum-portemonnee in gevaar is en iemand je Ethereum steelt, is het misschien heel moeilijk, zo niet onmogelijk om het terug te krijgen. Ethereum wordt ook niet ondersteund door een entiteit, dus als je je Ethereum verliest, kan je serviceprovider of ‘het Ethereum-netwerk’ je geld niet vergoeden. Daarom moet je ervoor zorgen dat je zeer vertrouwde producten of serviceproviders gebruikt om je te helpen, op dezelfde manier als dat je een bank zou vragen om je te helpen je geld veilig te bewaren.

Tot slot wordt de waarde van Ethereum bepaald door het aantal mensen of bedrijven die het willen accepteren, en dit is absoluut niet gegarandeerd. Als het groeit, is dat heel goed voor Ethereum, maar als minder mensen Ethereum willen gebruiken, zal dit een heel negatieve invloed op de prijs hebben en er mogelijk toe leiden dat Ethereum helemaal niet wordt gebruikt.

Samengevat, Ethereum is heel spannend en heeft een enorm potentieel om de wereld te veranderen, maar zorg ervoor dat je de risico’s begrijpt die ermee gepaard gaan.

Ethereum houdt veel voordelen, maar ook veel risico’s in.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo