Terug naar Leerportaal

Wat is Bitcoin?

Veel mensen geloven dat Bitcoin erg ingewikkeld is, terwijl het in feite veel eenvoudiger en intuïtiever is dan de meeste mensen denken. Deze reeks is bedoeld om iedereen te helpen de basisbeginselen te begrijpen en biedt later ook meer leermogelijkheden voor degenen die meer willen weten.

Bitcoin wordt vaak uitgelegd door het te vergelijken met iets specifieks dat mensen al kennen, maar dit is vaak wat voor verwarring zorgt. Bitcoin is een ongeziene nieuwe technologie; je kunt het dus beter bekijken als een combinatie van een paar verschillende dingen die we al kennen:

Ten eerste, omdat je er zo gemakkelijk geld mee kunt verplaatsen, fungeert Bitcoin als betaalsysteem, net als bankoverschrijvingen of creditcards - maar dan wat beter.

Ten tweede lijkt Bitcoin in zekere zin op goud, daarom noemen veel mensen het zelfs ‘digitaal goud’ of ‘Goud 2.0'. Zie het als goud als geld gebruiken, behalve dan dat het ook heel gemakkelijk te verplaatsen is.

Ten derde is Bitcoin net als het internet omdat geen enkele persoon of entiteit het beheert, dus iedereen kan het vrijwel gebruiken zoals hij of zij dat wil. Daardoor heeft het enkele heel unieke kenmerken.

Deze drie kenmerken versterken elkaar ook, dus ze zijn allemaal met elkaar verweven. Maar meer hierover in de volgende delen. Stel je nu gewoon het volgende voor: je neemt een grote pot en doet er een creditcard, een klomp goud en een vleugje ‘internet’ in, je mengt alles en je haalt er een gloednieuw product uit: Bitcoin!

Bitcoin is een nieuwe manier om geld te verplaatsen en te bewaren.

Start nu met het ontdekken,
aankopen en aanhouden van Bitcoin en Ethereum bij Luno.

Desktop Icon Apple App Store Logo Google Play Store Logo